Hoe het stemmen werkt

Op deze pagina leggen we uit hoe het stemmen werkt.

Op de foto zien we aan de linkerkant een mevrouw in een stemhokje. Ze vult het stembiljet in. Aan de rechterkant doet een meneer zijn stembiljet in de stembus.

Benodigdheden om te stemmen

Om te mogen stemmen heb je je stempas nodig en een identiteitsbewijs (je rijbewijs, identiteitskaart of paspoort). Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Let op: een OV-chipkaart of andere pasjes waar je gegevens op staan tellen niet als legitimatiebewijs. 

Stemmen in 8 stappen

  1. Je ontvangt je stempas(sen): Je krijgt van de gemeente uiterlijk 14 dagen vóór de verkiezingen een brief met daarin je stempas. Op de stempas staat welk stembureau dicht bij jouw huis is. Heb je geen stempas ontvangen? Klik dan hier om te lezen wat je kunt doen. 
  1. Bedenk op wie je gaat stemmen: Naast je stempas ontvang je van jouw gemeente een kieslijst, uiterlijk 4 dagen voor de verkiezingen. Hierop staan alle partijen en kandidaten die meedoen aan de verkiezingen. Bedenk voordat je gaat stemmen welke partij het best bij je past. En misschien weet je ook al op welke persoon van deze partij je wilt stemmen. 
  1. Ga op woensdag 22 november naar het stembureau. Het stembureau is geopend van 07.30 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds. Je mag stemmen bij ieder stembureau in jouw gemeente. Op de pagina ‘Waar is mijn stembureau’ kun je stembureaus vinden bij jou in de buurt. Neem je stempas(sen) en een identiteitsbewijs (rijbewijs, identiteitskaart of paspoort) mee!
  1. Op het stembureau moet je je stempas inleveren. Ook laat je je identiteitsbewijs zien. Een medewerker op het stembureau controleert je stempas en identiteitsbewijs. Je identiteitsbewijs krijg je weer terug.
  1. Na de controle van je stempas krijg je een stembiljet. Op het stembiljet staan alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Ook alle mensen op wie je kunt stemmen, staan op het stembiljet. Als je wilt stemmen voor de Provinciale Staten én het waterschap krijgt je twee stembiljetten.
  1. Met het stembiljet ga je een stemhokje in. Dat doe je alleen, want er mag niemand meekijken. In het stemhokje ligt een rood potlood. Kijk waar de naam staat van de persoon op wie je wilt stemmen. Kleur het vakje voor deze naam rood. Jouw stem is geldig als er één hokje rood is gemaakt op het stembiljet. Vraag een nieuw stembiljet als je een foutje hebt gemaakt. 
  1. Vouw het stembiljet weer op en stop het in de stembus. Voor Provinciale Staten en het waterschap zijn er aparte stembussen. Kijk dus goed welk stembiljet in welke stembus moet. Je hebt gestemd! 
  1. Vanaf 21.00 uur ’s avonds worden alle stemmen geteld. De uitslag wordt daarna bekend gemaakt. Op de pagina ‘Verkiezingsuitslagen’ lees je meer over wanneer de uitslagen bekend worden gemaakt.

Zoek hier een stembureau bij jou in de buurt.