Stempas

Om te kunnen stemmen heb je een stempas nodig. Deze stempas ontvang je thuis per post en moet je meenemen naar het stembureau als je gaat stemmen. Op deze pagina lees je alles over de stempas.

Op de foto zien we iemand die een stembiljet vasthoudt. Op de achtergrond zien we de leden van het stembureau, zittend achter tafels. Naast de tafels staat een stembus.

Zo werkt de stempas

14 dagen voor de verkiezingen ontvangen kiezers hun stempas per post. Het adres waar jij officieel staat ingeschreven bepaalt in welke gemeente je mag stemmen. De stempas wordt ook verzonden naar dit adres.

Op de stempas staan jouw persoonlijke gegevens. Er staat ook op welk stembureau dicht bij jouw huis is.

Als je gaat stemmen moet je jouw stempas meenemen naar het stembureau. Je hoeft niets in te vullen op de stempas. Op het stembureau lever je jouw stempas in, in ruil voor een stembiljet.

Voorkant Stempas
Achterkant Stempas

Een vervangende stempas aanvragen

Als je geen stempas hebt ontvangen of deze bent kwijtgeraakt, kun je een vervangende stempas aanvragen. Dit kan schriftelijk of mondeling op het gemeentehuis. We leggen uit hoe dit werkt.

Schriftelijk een vervangende stempas aanvragen.

Uiterlijk vijf dagen voor de verkiezing dient de gemeente het schriftelijk verzoek te hebben ontvangen. Deze termijn wordt op de stempas vermeld. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Download het formulier ‘Verzoek voor een vervangende stempas’ van de website van jouw gemeente.
  2. Vul het formulier in en maak een kopie van je identiteitsbewijs.
  3. Stuur het ingevulde formulier samen met de kopie van je legitimatiebewijs naar de afdeling Burgerzaken van jouw gemeente. Dit kan per post, maar vaak ook via e-mail.

Mondeling een vervangende stempas aanvragen op het gemeentehuis.

Tot uiterlijk 12:00 uur op de dag voor de verkiezing kun je mondeling een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente. Deze termijn wordt op de stempas vermeld. Neem je identiteitsbewijs mee naar de afspraak. Je krijgt daar een vervangende stempas.


Meer informatie over hoe je iemand kunt machtigen vind je hier.