Stemmen vanuit het buitenland

Ben je op vakantie tijdens de verkiezingen of woon je in het buitenland? Ook dan kun je stemmen. Hier leggen we uit hoe.

Op de afbeelding zijn oranje enveloppen te zien. Ze zijn verstuurd uit het buitenland, want je ziet bijvoorbeeld postzegels uit Noorwegen.

Ik ben in het buitenland maar woon in Nederland

Wanneer je in het buitenland bent tijdens de verkiezingen en toch wilt stemmen, moet je iemand anders vragen om voor jou te stemmen. Dit kan door middel van een onderhandse volmacht of een schriftelijke volmacht. Hoe dit werkt lees je op de pagina ‘iemand machtigen‘.

Let op: je moet zélf iemand anders vragen om voor jou te stemmen. Als iemand zomaar jouw stempas wil hebben om ermee te gaan stemmen, is dat strafbaar.

Ik ben Nederlander maar woon in het buitenland

Wanneer je de Nederlandse nationaliteit hebt maar in het buitenland woont, mag je ook stemmen. Om als Nederlander in het buitenland te mogen stemmen bij verkiezingen moet je wel geregistreerd staan als kiezer. Als je geregistreerd staat, ontvang je automatisch per post de benodigde documenten. Met behulp van deze documenten kun je per brief stemmen.

Kijk voor meer informatie over stemmen als Nederlander woonachtig in het buitenland op de website van de gemeente Den Haag. Op deze website kun je je ook registreren. De gemeente Den Haag verzorgt de verkiezingen voor Nederlanders in het buitenland.