Verkiezingsactiviteiten ProDemos

ProDemos wil mensen helpen om geïnformeerd hun stem uit te brengen wanneer er verkiezingen zijn. Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die ProDemos aanbiedt in naar de meeste verkiezingen.

Deelnemers tijdens een verkiezingsbijeenkomst

Stemhulpen

Onze stemhulpen helpen je om te ontdekken met welke politieke partijen jij de meeste standpunten deelt. We hebben er drie:

 • StemWijzer: de bekendste en meest gebruikte stemhulp van Nederland. Jouw reactie op 30 stellingen wordt vergeleken met de reacties van politieke partijen. Zo ontdek je met welke politieke partij jij de meeste overeenkomst hebt.
 • Young Voice: deze stemhulp helpt jongeren ontdekken met welke politieke partijen zij het ‘t vaakst eens zijn. Young Voice is uniek omdat de stellingen aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en ze bovendien in filmpjes worden toegelicht door influencers.
 • StemmenTracker: in de Tweede Kamer stemmen politieke partijen over moties. Hoe zou jij stemmen? De StemmenTracker vergelijkt jouw reactie met het stemgedrag van politieke partijen in de afgelopen kabinetsperiode.

Informatie over verkiezingen

Waar gaan de verkiezingen over? Hoe werkt het stemmen? En hoe bepaal je op wie je wilt stemmen? ProDemos legt het uit, op verschillende plekken:

 • Verkiezingen.prodemos.nl: Van specifieke informatie over bijvoorbeeld stemmen vanuit het buitenland tot algemene informatie over welke verkiezingen er allemaal zijn. Op deze uitgebreide website geven we antwoord op al je vragen over verkiezingen.
 • Stemjijook.nl: deze informatiewebsite is speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.
 • Verkiezingsfilmpjes: in aanloop naar verkiezingen publiceren we uitlegvideo’s voor verschillende doelgroepen.

Verkiezingsbijeenkomsten

Organiseer met ProDemos een verkiezingsbijeenkomst! Onze begeleiders reizen heel Nederland door en komen graag langs bij maatschappelijke organisaties zoals buurthuizen, religieuze centra en bibliotheken. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst geven we uitleg over de aankomende verkiezingen en het stemmen. We maken er een informatieve, interactieve en bovenal gezellige bijeenkomst van!  

 Nodig ons ook uit! Ga voor meer informatie naar prodemos.nl/verkiezingsbijeenkomsten.  

Verkiezingskranten

In aanloop naar verkiezingen bieden we twee verkiezingskranten. Beide zijn zowel op papier te verkrijgen als te downloaden in een digitale toegankelijke variant.

 • Verkiezingskrant in gewone taal: In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en hoe je kunt bepalen op welke partij je wilt stemmen. Te bestellen in pakketten van 30 kranten.
 • Stem jij ook?-verkiezingskrant: Deze krant is geschikt voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en bevat uitleg in simpele taal en met heldere illustraties. Te bestellen in pakketten van 25 kranten.

Meer informatie over onze verkiezingskranten vind je hier.

Activiteiten voor mensen met een LVB

Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) kunnen verkiezingen en het stemmen behoorlijk ingewikkeld zijn. Speciaal voor hen is er daarom het project ‘Stem jij ook?’. Op verschillende manieren leggen we uit waar de verkiezingen over gaan en hoe het stemmen werkt. Daarnaast is er handige informatie voor professionals en naasten.

Onder het Stem jij ook?-project vallen onder andere de informatiewebsite stemjijook.nl, de Stem jij ook?-verkiezingskrant en Stem jij ook?-workshops op locatie. Een volledig overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Activiteiten voor het onderwijs

Ga in de klas aan de slag met verkiezingen:

 • Scholierenverkiezingen: laat jouw scholieren of mbo-studenten stemmen tijdens schaduwverkiezingen bij jou op school. Dat motiveert ze om zich te verdiepen in deze verkiezing en ze ervaren bovendien alvast hoe het stemmen werkt.
 • Gastles in de klas: Onder begeleiding van een gastdocent van ProDemos ontdekt jouw klas het huidige politieke landschap.
 • Mbo-verkiezingsfestivals: Samen met de Nationale Jeugdraad organiseren we Verkiezingsfestivals op mbo-scholen door heel het land.
 • Lesmaterialen: ga zelf aan de slag met verkiezingen in de klas. Maak gebruik van ons brede aanbod aan lesmaterialen en digitale tools.
 • Lesbrieven: in onze lesbrieven bieden we in aanloop naar de verkiezingen verdiepende werkvormen voor in het onderwijs. Schrijf je hier in.

Handreiking ‘Politiek voor iedereen!’

De handreiking ‘Politiek voor Iedereen!’ bevat concrete tips om (online en fysieke) verkiezingsuitingen en -evenementen toegankelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan tips voor een toegankelijke website, teksten in eenvoudige taal en goed bereikbare evenementlocaties. De handreiking is ontwikkeld voor medewerkers van provincies, waterschappen, politieke partijen en andere organisaties die aandacht besteden aan de verkiezingen en/of werken aan toegankelijke uitingen en evenementen. 

Kijk voor meer informatie en om de handreiking te downloaden op prodemos.nl/handreiking.


Meer informatie over de verkiezingsactiviteiten van ProDemos vind je op prodemos.nl/verkiezingsactiviteiten.