Verkiezingsactiviteiten ProDemos

ProDemos wil mensen helpen om geïnformeerd hun stem uit te brengen wanneer er verkiezingen zijn. Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die ProDemos aanbiedt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing op 22 november 2023.

Op de foto zien we een man voor een bord met stickers staan. Boven de stickers staat het woord 'Provincie'. Hij geeft uitleg en wijst naar het bord. In de zaal zitten mensen te luisteren.

Stemhulpen

Onze stemhulpen helpen je om te ontdekken met welke politieke partijen jij de meeste standpunten deelt. We hebben er drie:

 • StemWijzer: de bekendste en meest gebruikte stemhulp van Nederland. Jouw reactie op 30 stellingen wordt vergeleken met de reacties van politieke partijen. Zo ontdek je met welke politieke partij jij de meeste overeenkomst hebt. De StemWijzer komt eind oktober online.
 • StemmenTracker: in de Tweede Kamer stemmen politieke partijen over moties. Hoe zou jij stemmen? De StemmenTracker vergelijkt jouw reactie met het stemgedrag van politieke partijen in de afgelopen kabinetsperiode. De StemmenTracker komt halverwege oktober online.
 • Young Voice: deze stemhulp helpt jongeren ontdekken met welke politieke partijen zij het ‘t vaakst eens zijn. Young Voice is uniek omdat de stellingen aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en ze bovendien in filmpjes worden toegelicht door influencers. Young Voice komt eind oktober online.

Informatie over de verkiezing

Waar gaan de verkiezingen over? Wat doet de Tweede Kamer? Hoe werkt het stemmen? ProDemos legt het uit, op verschillende plekken:

 • Verkiezingen.prodemos.nl: Van stemmen vanuit het buitenland tot de taken van de Tweede Kamer. Op deze uitgebreide website geven we antwoord op al je vragen over de verkiezingen. Handig: hier vind je in aanloop naar de verkiezingen ook een stembureau bij jou in de buurt. De website komt begin oktober online.
 • Stemjijook.nl: deze informatiewebsite is speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Hier vind je ook filmpjes van politici die mee doen aan de Tweede Kamerverkiezing en die antwoord geven op vragen van mensen met een LVB. De website komt half oktober online.
 • Verkiezingsfilmpjes: in aanloop naar de verkiezing publiceren we uitlegvideo’s voor verschillende doelgroepen.

Verkiezingsbijeenkomsten

Organiseer met ProDemos een verkiezingsbijeenkomst! Onze begeleiders reizen heel Nederland door en komen graag langs bij maatschappelijke organisaties zoals buurthuizen, religieuze centra en bibliotheken. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst geven we uitleg over de aankomende verkiezingen en het stemmen. We maken er een informatieve, interactieve en bovenal gezellige bijeenkomst van!  

 Nodig ons ook uit! Ga voor meer informatie naar prodemos.nl/verkiezingsbijeenkomsten.  

Verkiezingskranten

Help mee onze verkiezingskranten verspreiden! In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing hebben we er twee. Beide kranten bevatten uitleg over de Tweede Kamer, de verkiezing en hoe het stemmen werkt, maar zijn geschreven voor verschillende doelgroepen.

 • Verkiezingskrant in gewone taal: In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezingen over gaan, hoe stemmen werkt en wat de Tweede Kamer doet. Te bestellen in pakketten van 30 kranten. De kranten worden vanaf half oktober geleverd.
 • Stem jij ook?-verkiezingskrant: Deze krant is geschikt voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en bevat uitleg in simpele taal en met heldere illustraties. Te bestellen in pakketten van 25 kranten. De kranten worden vanaf half oktober geleverd.

Meer informatie over onze verkiezingskranten vind je hier.

Activiteiten voor mensen met een LVB

Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB) kunnen verkiezingen en het stemmen behoorlijk ingewikkeld zijn. Speciaal voor hen is er daarom het project ‘Stem jij ook?’. Op verschillende manieren leggen we uit waar de verkiezing over gaat en hoe het stemmen werkt. Daarnaast is er handige informatie voor professionals en naasten.

Onder het Stem jij ook?-project vallen onder andere de informatiewebsite stemjijook.nl, de Stem jij ook?-verkiezingskrant en Stem jij ook?-workshops op locatie. Een volledig overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Activiteiten voor het onderwijs

Ga in de klas aan de slag met verkiezingen:

 • Scholierenverkiezingen: laat jouw scholieren of mbo-studenten stemmen tijdens schaduwverkiezingen bij jou op school. Dat motiveert ze om zich te verdiepen in deze verkiezing en ze ervaren bovendien alvast hoe het stemmen werkt. ProDemos organiseert de Scholierenverkiezingen dit jaar voor de 30ste keer. 
 • Gastles in de klas: Onder begeleiding van een gastdocent van ProDemos ontdekt jouw klas het huidige politieke landschap. Nodig ons uit!
 • Mbo-verkiezingsfestivals: Samen met de Nationale Jeugdraad organiseren we Verkiezingsfestivals op mbo-scholen door heel het land.
 • Lesmaterialen: ga zelf aan de slag met verkiezingen in de klas. Maak gebruik van ons brede aanbod aan lesmaterialen en digitale tools.
 • Onderwijskrant Actueel: in deze nieuwsbrief bieden we in aanloop naar de verkiezingen verdiepende werkvormen voor in het onderwijs. Schrijf je hier in.

Handreiking ‘Politiek voor iedereen!’

De handreiking ‘Politiek voor Iedereen!’ bevat concrete tips om (online en fysieke) verkiezingsuitingen en -evenementen toegankelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan tips voor een toegankelijke website, teksten in eenvoudige taal en goed bereikbare evenementlocaties. De handreiking is ontwikkeld voor medewerkers van provincies, waterschappen, politieke partijen en andere organisaties die aandacht besteden aan de verkiezingen en/of werken toegankelijke uitingen en evenementen. 

Kijk voor meer informatie en om de handreiking te downloaden op prodemos.nl/handreiking.


Meer informatie over de verkiezingsactiviteiten van ProDemos vind je op prodemos.nl/verkiezingsactiviteiten.